Extreme boost!!! | Lina Bäcklund

Lina Bäcklund

Annons

Extreme boost!!!

food-happiness-happy-quotes-Favim.com-1259329

Här har ni några utav mina bästa vänner!

Rosenrot:

rhodiola-rosea-supplements-300x198

Några av de fördelar som rosenroten sägs ha, förutom att ge dig mer energi och pigga upp dig i allmänhet är…
Att den motverkar trötthet, speciellt om man ofta är trött eller lider av kroniska sömnproblem                                                                                                                                              
Att den sänker din kolesterolhalt i kroppen om du har för höga kolesterolvärden
Att den ökar immunförsvaret och gör det lättare för kroppen att självläka, samt ökar din motståndskraft mot t.ex. förkylningar, influensa och liknande sjukdomar
Att den minskar sömnproblem för den som sover dåligt, och hjälper dig sova djupare, utan avbrott
Att den sägs lindra huvudvärk samt förebygga huvudvärk i olika former
Att den ökar sexlusten för den som tappat den
Att den fungerar lugnande, t.ex. för den som är väldigt orolig eller rastlös av sig
Att den även sägs öka den metala förmågan och koncentrationen
Att den minskar negativa följder av stress för den som är stressad regelbundet
Att den minskar både för högt blodtryck och blodsocker om man har problem med det
Många upplever även att oros- och ångestkänslor dämpas när man tar rosenrotstillskott, samt att humörsvängningar lindras.
Så till skillnad från många andra tillskott för t.ex. sömnproblem, kan rosenrot alltså både göra så att du känner dig piggare på dagarna, men sover bättre på nätterna.

Ingefära:

209244_745279

Ingefära är kroppens bästa vän!

Äter du ingefära varje dag kommer hjärtat, hjärnan, magen och lederna att älska dig! Här är fem underbara anledningar till varför du ska äta ingefära till frukost, lunch och middag. Eller i alla fall en gång per dag! Så fort du börjar känna dig sjuk – proppa i dig ingefära! Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar anti-inflammatoriskt. Det bästa är om du regelbundet äter det tillsammans med maten. Gör smoothie, juice, soppa och te med ingefära eller riv det över maten. Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. 

Ingefära ökar matsmältningen! 

Persilja:

persilja-krus-knippe

En kvinnokrydda med superkrafter!

Tänk att så mycket nyttigt ryms på en persiljekvist!
Persilja är mer än bara trött garnering i restaurangköket. Kryddan är till exempel en naturlig källa till pigenin, ett ämne som i färska studier visat sig kunna bromsa cancertillväxt. Men de smakrika bladen innehåller mer nytta för hälsan, särskilt för kvinnor!
Persiljekvisten innehåller till exempel stora mängder järn vilket gör grödan till en utmärkt krydda för kvinnor i fertil ålder. Gravida kvinnor, eller kvinnor som planerar att bli gravida, kan med fördel äta mycket persilja som också är rik på viktig folsyra. Te gjort på torkad persiljerot verkar dessutom vätskedrivande och kan lindra vid urinvägsinfektioner.
Persilja är också rik på karoten, som i kroppen ombildas till A-vitamin – ett naturligt skönhetspreparat som binder fukt och motverkar synliga ålderstecken.

Citron:

citron

Underlättar matsmältningen. Citronsaft rensar ut oönskade ämnen och gifter från kroppen. Citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter. Det triggar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen. Citroner har också massor av mineraler och vitaminer och tar bort toxiner i mag-tarmkanalen (enligt den Ayurvediska hälsosynen). Citronsaft kan även hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning.

American Cancer Society rekommenderar faktiskt att cancer patienter dricker varmt citronvatten för att stimulera tarmrörelserna. Rengör systemet. Citronsaft hjälper kroppen att rensa ut toxiner eftersom citroner är vätskedrivande och ökar urineringen. Därför frigörs gifter lite snabbare än med vanligt vatten och detta hjälper till att hålla urinvägarna friska. Citronsyran i citroner hjälper till att maximera kroppens enzymfunktion, vilket stimulerar leverns avgiftning. Ökar immunförsvaret.

Citroner har mycket C-vitamin, vilket är bra för att motverka och bekämpa förkylningar genom att stärka immunförsvaret. De har mycket kalium som stimulerar hjärnans och nervernas funktion. Kalium hjälper också att tryckreglera blodet. C-vitaminet som finns i citroner har anti-inflammatoriska effekter och används som ett kompletterande stöd till astma och andra respiratoriska symptom plus att det förbättrar upptaget av järn i kroppen. Järn spelar en viktig roll i stärkandet av kroppens immunförsvar. Citroner innehåller saponiner, dessa har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att hålla förkylning och influensa borta. Citroner är också slemlösande och hjälper kroppen att göra sig av med slem och balansera slemproduktionen.

Balanserar pH-nivån. Citroner är en av de mest alkaliska livsmedlen för kroppen. Visst, de är sura i sig själva, men inuti våra kroppar de är alkaliska (citronsyra skapar inte surhet i kroppen när den metaboliseras). Citroner innehåller både citronsyra och askorbinsyra, svaga syror som lätt metaboliseras från kroppen och tillåter mineralinnehållet i citroner att hjälpa kroppen att göra blodet mer basiskt. Sjukdomstillstånd inträffar bara när pHvärdet i kroppen är surt.

Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att balansera surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.Rensar Huden. C-vitamin samt andra antioxidanter bidrar till att minska rynkor och blemmor och det hjälper till att bekämpa fria radikaler. C-vitamin är viktigt för frisk hud medan dess alkaliska natur dödar vissa typer av bakterier som är kända för att orsaka akne. Citronvatten rensar ut toxiner från blodet, hjälper till att hålla huden fri från problem inifrån och ut. Den C-vitamin som finns i citron föryngrar huden inifrån kroppen.

Stöd i viktminskning. Citroner har högt pektininnehåll (fiber), som hjälper till mot bl. a. sockersug. Studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

Gurkmeja:

gurkmejan_grande.1433782528

Vad är gurkmeja?
Gurkmeja är en rot som ingår i familjen ingefärsväxter. Den härstammar från Sydostasien och har använts länge inom traditionell Ayurvedisk medicin (där man eftersträvar att få kropp och själ i balans) för att den ansågs rena kroppen. Gurkmeja blir cirka en meter hög och har så kallade ritsomer – underjordiska rotstammar, vilka är tjocka och köttiga. Köttet, som har en aromatisk doft, är starkt gulorange. Det är roten som kokas, torkas och sedan mals till ett gult pulver.

Därför är gurkmeja så nyttigt
Gurkmeja är en av de nyttigaste kryddorna som finns och under de senaste åren har modern forskning visat att gurkmeja kan vara ett av naturens mest kraftfulla ämnen med läkande effekt. Detta eftersom gurkmeja är ett av de mest antiinflammatoriska ämnena som finns. Gurkmeja består till fem procent av färgämnet curcumin, som kan motverka inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Labbförsök på möss visar att gurkmeja kan stoppa sjukdomsförloppet hos möss med Alzheimer. Få studier har gjorts på människor.

Kanel:

632@80

Kanel har aktiverar kroppsfunktioner som hjärtverksamhet och andning. Den främjar också blodcirkulationen och höjer kroppstemperaturen vilket är bra för kalla händer & fötter. Kanel sänker även glykemiskt index som ger stabilare blodsockernivåer och kan därför vara bra för diabetiker

Kanel har används inom läkekonsten i ca 4000 år och är en beprövad, omtyckt krydda både inom läkande egenvård, bakning och matlagning. Kanelens främsta egenskaper är aktiverande och cirkulationsfrämjande och kan därför passa bra att inta vid matsmältningsbesvär och magsår. Den ökar produktionen av magsmältningssafter och lindrar magsår.

Kanel har starkt bakteriedödande verkan som kan göra gott vid stundande förkylning, halsont och feber. Den bekämpar även virusinfektioner och dämpar illamående, gärna i kombination med ingefära. En härlig vinterkrydda som tillsammans med varm äppeldryck sprider skön värme från topp till tå.

Kanel har sammandragande egenskaper vilket kan stärka livmoderns arbete i samband med förlossning. Kanel minskar insulintoleransen och sänker blodsockernivån i kroppen. Viktigt att tänka på att kanelens innehåll av kumarin är belastande för levern vid höga doser.

tumblr_n4erullBSk1rfe6nwo1_500

Kakao:

kakao

Ett regelbundet intag av kakao i ren form och ju mer desto bättre, kan sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent.

Ren kakao har visat sig ha en rad positiva hälsoeffekter helt klart. Anledningen är att kakaon är rik på sk antioxidanter en grupp av ämnen som skyddar våra celler.

Bl a så har flavonoider, en sorts antioxidant som finns i kakao visat sig kunna skydda hjärnan från åldersrelaterade förändringar som försämrar minnet. Samma typ av antioxidanter tycks även kunna förbättra kroppens kolesterolprofil genom att öka nivåerna av de goda kolesterolet.

Forskarna jämförde superfrukter som tranbär, blåbär, açaibär med kakaopulver, chokladdryck och mörk choklad. Upphettad choklad visade sig vara berövad på antioxidanter och flavanoider. Sådan choklad låg näringsmässigt strax under juicer av superbär. Men mörk choklad och framför allt, naturligt kakaopulver visade sig ha signifikant fler antioxidanter och flavanoider per gram än de bästa av ”superfrukter”.

Chili:

chili-seeds

Chili är en frukt som skördas för att användas som grönsak eller krydda. Det finns över 150 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamt att de innehåller capsaicin i mindre eller större mängder. Styrkan av en chili beror på mängden capsaicin i frukten. Jämfört med piperin, ämnet som ger svartpeppar dess styrka, är capsaicin cirka 80 gånger starkare.

Capsaicin har många positiva effekter. Det kan till exempel öka kroppens ämnesomsättning något och därmed också förbränningen av kalorier. Om man kombinerar detta med en känsla av välbefinnande som orsakas av att capsaicinet stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens egna morfin, kan chilin kunna göra ätandet till fest och hälsokur på samma gång!

Capsaicinet har i flera studier visat sig ha antiinflammatoriska effekter, med fördelen att det inte påverkar magslemhinnan särskilt. Andra slemhinnor påverkas däremot, men i positiv riktning. Kronisk snuva med nästäppa och nysningar kan lindras genom att capsaicinet bedövar nerverna i nässlemhinnan och gör dem mindre känsliga för infektioner och andra retningar.

Kärlvidgande effekter uttnyttjas utvärtes i form av plåster eller liniment och hjälper mot smärta vid reumatism och ledsmärtor. Däremot kan nämnas att huden irriteras och är mycket känslig för capsaicin, så pröva inte detta utan att ha tillfrågat en läkare om hur omplåstring bör ske.

Chili innehåller flera vitaminer, däribland vitamin C och A som båda är viktiga antioxidanter. Frukten har använts mot aptitlöshet, näsblod, åderbrock, bältros, huvudvärk, baksmälla, tandvärk samt för att stimulera cirkulation och andning.

Bläbär:

blueberriesii.jpg

Förr såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel. Idag använder vi bären främst i saft, sylt och kräm. Plocka gärna bären själv. Ät dom direkt, frys in eller torka. Om du köper bären så leta efter bär som är lite knubbiga och ungefär lika stora. Undvik rynkiga bär eller sådana som saknar den karakteristiska beläggningen.

Huskur
Blåbärsväxten är ett effektivt naturmedel mot matsmältningsstörningar och diarréer. Bladen kan användas till te och bör plockas på försommaren när blåbärsriset blommar. Låt bladen torka och förvara dom sedan i en teburk. För att göra te tar du 1-2 tsk blåbärsblad och häller en kopp kokande vatten över. Sila och drick varmt 1-2 ggr/dag så länge besvären varar.

Att knapra på torkade blåbär ger liknande effekt. Färska bär kan däremot verka avförande. Om du inte vill torka blåbär själv så finns det att köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Blåbär liksom tranbär sägs också skydda mot urinvägsinfektion.

Föryngrar hjärnan
I boken Mirakelhjärnan av Jean Carper beskrivs ett experiment där råttor förbättrade bland annat sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Råttorna i experimentet hade vid starten en ålder som motsvarade människans 65-70 år och åldersrelaterade hjärnskador som orsakade nedsatt minne, sämre koordination och balans.

En grupp fick äta vanlig mat och tre grupper fick äta samma mat men med en tillsats av 1-2 procent blåbär, jordgubbar eller spenat i frystorkad pulverform. Efter åtta veckor testades råttorna på nytt. Man fann då att alla råttor som ätit blåbär, jordgubbar eller spenat uppvisade bättre mentala funktioner än i början av experimentet. Deras hjärnor fungerade nu som om de vore yngre. Dom flesta var på en nivå som motsvarade medelåldern men några hade till och med nått ungdomars nivå.

Blåbär, jordgubbar och spenat förbättrade alla korttidsminnet. Men det var bara blåbär som förbättrade balans och koordination. Om vi då ska omvandla detta till oss människor så innebär det att 1,2 dl blåbär om dagen kan hjälpa oss att bevara eller till och med förbättra nedsatt minne, balans och koordination.
Försök med blåbär pågår för att bland annat se om det kan hjälpa mot Alzheimers.

Full av nyttigheter
Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te.

Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.

Björnmat
Blåbär, liksom dom flesta andra bär, innehåller många mineraler särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för cellmembranens funktion och benstommen.

Vitaminerna i blåbär är främst C-vitamin och B-vitamin. Att blåbär innehåller mycket näring förstår man då björnarna får sin huvudsakliga näring från bären.

Hallon:

hallon-300x257_146845739

Ett superbär med hälsofördelar, rika på vitamin C, folat, järm och kalium. Dessutom har de höga halter av olösliga fibrer (kommer från de små fröna som sitter på hallonet) liksom anmärkningsvärda halter av den lösliga fibern pektin, som hjälper till att kontrollera kolesterolet. Hallon är också rika på antioxidanter som bland annat sägs kunna motverka cancer.

Hallon är fiberrika och hjälper därför till att reglera kolesterolhalten. Bären innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Hallon är dessutom slemlösande, avgiftande och kan lindra menstruationssmärtor.

Hallon innehåller gott om antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Antocyaniner hjälper till att skydda dina små blodkärl och ökar cirkulationen.

Lök:

gullök_l_ed_500x449_120103-389x350

Rödlök
Rödlök smakar lite mildare än sin gula släkting. Den är dekorativ och därför skivar man den gärna tunt eller hackar och blandar i sallader och sillinläggningar. När man steker den röda löken blir den brunaktig i färgen, det ser inte speciellt gott ut. Rödlök gör sig absolut bäst i kall mat.

Schalottenlök
En mindre lök med mild löksmak som älskas av många kockar. Schalottenlöken består av tunnare skikt jämfört med gul lök, det gör att det går lättare att hacka den riktigt fint. Schalottenlök är en utmärkt ingrediens i bearnaisesås och andra klassiska smörsåser. I dessa såser låter man finhackad schalottenlök koka ihop med vinäger och kryddor innan man tillsätter smöret.

Bananschalottenlök är en större och mer avlång variant av den vanliga schalottenlöken. Den har samma fina löksmak.

Gräslök
Gräslök har en mild löksmak och en vacker, mörkgrön färg. Hackad eller klippt i små bitar kan man blanda ner den i kalla såser eller strö den i en sallad eller en sillinläggning. Gräslöken tappar fort sin vackra färg när den hamnar i en varm sås eller soppa. Tillsätt därför de små gräslöksbitarna sist i varm mat, precis innan grytan ställs på bordet. Använd en vass kniv eller sax för att få snygga gräslöksbitar. En slö kniv gör att bitarna blir mosiga och tråkiga.

Purjolök
Purjolök har en mild löksmak och ger god smak åt soppor och grytor. Den kan även strimlas fint och blandas ner i en sallad. Det är framförallt den vita delen av purjon som används, men ta gärna med en del av det gröna också. Purjolökens nedre del är vit, det beror på att odlaren lagt jord runt löken. Därför är det ofta sand och jord mellan lagren som måste sköljas bort. Ett enkelt och effektivt sätt att få bort sanden är att skära purjolöken i tunna skivor och sedan lägga dem i en skål med kallt vatten. Rör runt med handen, ta upp och krama ur lökringarna.

Vitlök
Vitlök har sin egen smak och doft och är helt oumbärlig i sydländsk matlagning. I Sverige har den odlats sedan 1300-talet för sina hälsobringande egenskaper. Vitlökssmaken blir starkare ju mer sönderdelad löken är. Det blir alltså lite mildare smak om man hackar klyftorna istället för att mosa dem i en vitlökspress. Genom att röra ner några pressade vitlöksklyftor vid slutet av tillagningen av till exempel en fiskgryta eller tomatsås får man en starkare vitlökssmak jämfört med om vitlöken är med från början.

 

Spenat:

spinat

Spenat är något av det nyttigaste vi kan äta. Den har mycket positiva effekter för din kropp.
Här är 9 bra anledningar att äta spenat varje dag!

Svenskarna har blivit bättre på att äta grönsaker men fortfarande äter många alldeles för lite. Egentligen är det jättelätt. Spenat är till exempel en riktig näringsbomb och innehåller nästan inga kalorier alls. Äter du en portion (50 gram) babyspenat får du i dig flera dagars behov av både vitaminer, mineraler och antioxidanter! Spenat innehåller dessutom mycket järn. Babyspenaten passar bäst till sallader medan vanlig spenat gör sig bäst till lagade maträtter. Och variationerna är oändliga, du kan göra spenatsoppa, baka med spenat, ha den i våfflor och pannkakor, stuvningar, grytor, lasagne, eller bara steka och ha som tillbehör. Använd fantasin!

Bra för hjärnan
Vitamin K, lutein och beta-karoten som finns i spenat hjälper hjärnan att fungera. Forskarna har efter studier funnit att de som åt spenat varje dag hade en bättre hjärnkapacitet än andra. De som åt det två gånger om dagen hade samma kognitiva förmågor som de som var 11 år yngre och inte åt spenat eller annat grönt.

Motverkar sjukdomar
Spenaten innehåller en masa antioxidanter som minskar risken för stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det är karotenoiderna som förhindrar skador på celler, vävnader och genetiskt material. Enligt en studie som publicerats i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, så visade det sig att de som åt spenat minst två gånger i veckan hade en lägre risk att utveckla bröstcancer, jämfört med dem som inte gjorde det.

Gå ned i vikt
Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att extraktet thylakoider från gröna blad i spenat (även broccoli och grönkål) ökar mättnadskänslan och minskar sötsuget. De både fördröjer nedbrytningen av fettet i maten och frigör hormoner i tarmen. Testpersonerna gick inte bara ned i vikt, de fick också bättre blodfetter och lägre blodsocker.

Starkare ben
I spenat finns vitamin K som är jätteviktigt för kroppens benuppbyggnad. I en amerikansk sjuksköterskestudie kom man fram till att det var 30 procent färre fall av benskörhet bland de kvinnor som åt mest K-vitamin jämfört med de som åt minst.

Vitaminbomb
Förutom 181 % av vitamin K innehåller 2,5 dl rå spenat, 56 % vitamin A, 15 % folat, 14 % vitamin C och 13 % mangan, av dagsbehovet. Värmebehandlad spenat (2,5 dl) innehåller mer än 100 % vitamin A och K, mer än 20 % folat, vitamin C, riboflavin, vitamin B6, mangan, järn, kalcium och kalium, och mer än 10 % av fibrer, vitamin E, tiamin fosfor och koppar, av dagsbehovet.

Förebygger rynkor
Karoteinoiderna betakaroten, lutein och zeaxantin är alla starka antioxidanter som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler. De bevarar därmed elasticiteten i hudcellerna och gör så att huden ser ung och frisk ut. Även den stora mängden C-vitamin håller bindväven i huden fast och spänd.

Bättre syn
Vitamin A är viktigt för syn, hud och fosterutveckling. Spenat innehåller också stora mängder lutein, en karotenoid som skyddar mot grå starr och andra ögonsjukdomar.

live-love-eat3

Trevlig helg!

// Lina Bäcklund

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats